no więc ....sam na to cierpię....od kilku lat zastanawiało mnie co może być przyczyną lekkiego kataru ranu...jest to katar cieknący bezbarwny....podejrzenia w pierwszej kolejności to alergia bo to takie oczywiste......ale powiem ci że mocno się myliłem....w moim przypadku była to tzw nieprawidłowa glikemia na czczo.....czyli tzw cukrzyca w stanie przedcukrzycowym....smieszne co ale to prawda......podwyższony poziomu cukru ale jeszcze nie cukrzyca jest rzadko diagnozowana gdyż po prostu może dawać skąpe objawy a my jej nie podejrzewamy..... jak to możliwe że to wysoki cukier wywołuje katar....to proste w nocy rośnie nam poziom cukru wiec organizm aby go wyregulować obciąza nerki filtrowaniem cukru a więc przez noc wysuszają się błony śluzowe głównie nosa i ust i spojówek oczów......rano organizm próbuje przywrócic błoną sluzowymich prawidłowe nawilżenie a więc wywołuje lekki katar który nie ma żadnej przyczyny związanej z przeziębieniem czy alergią....poprostu katar znika po godzinie lub dwóch jaks ie błony nawilzą............proste i logiczne.........jak masz inne objawy jak suchośc w ustach przekrwione spojówki lub wade wzroku idź sobie zrób testy cukru we krwii..................to bardzo dziwne ale w polsce przynajmniej połowa cukrzyków nie zdaje sobie sprawy że ma cukrzyce...... u mnie była to genetyczna skłonność ma ją mój ojciec i brat ale to nie jest cukrzyca ale nie wolno tego bagatelizowac bo to jest poczatek problemów na przyszłosć
ps życze ci zebys tego nie miała
|